Reklama
 
Blog | Karolína Lipská

Společenský otřes. Změní se něco?

Krvavý pátek vstoupil do dějin, a nebojím se říci i do těch světových. Bohužel, kromě obrovského šoku, národní, kontinentální a div ne celosvětové tragédie s sebou nese ještě jeden aspekt – jméno. Jedno jméno člověka, který se stal symbolem všeobecné zrůdnosti a patologičnosti, zároveň ukázkou, jak bezmocní mohou být lidé i výkonná moc proti bezohledné nenávisti a zvůli, je-li dobře plánovaná a skrývaná.

Myslím, že je nutné si události připomínat, zamyslet se nad nimi a bránit rozmachu podobných názorů, neřkuli činů. A tady se dostávám do slepé uličky, na jednu stranu preferuji vědět o všem co nejvíce, na druhou stranu tím učiníme přesně to, co bylo cílem útočníka. Jeho touhou, jeho formou upozornění na sebe a demonstrování svého názoru bylo tragické zviditelnění. A přestože mohu doufat, že následující řádky budou odstrašující ukázkou, zviditelňují zároveň Anderse Breivika, jak on sám chtěl. Po všech těch zmařených životech je tento fakt snad druhý nejhorší na celé katastrofě. Ostatní trpí. On dosáhl svého.

Psychologicky zajímavý, ale na devadesát devět procent patologický psychický stav Breivika je jasně vidět už jenom z vědomí, jak dlouhou a obsáhlou práci si dal s napsáním manifestu Evropské deklarace nezávislosti 2083. To však napovídá, že Breivik byl nejen psychicky posunutý, což tragicky vyvrcholilo, jak vyvrcholilo, ale také nepochybně dost schopný a inteligentní. Do jaké míry jdou jeho výmysly skutečně pouze z jeho hlavy, je těžké odhadovat, jejich komplexní až fantastické zpracování je ale téměř velkolepé. Pokud by se netýkalo skutečného světa a pokud by neútočilo na skutečné nevinné oběti, mělo by s trochou nadsázky potenciál na nějaký fantasy román. Horší realitou ale bude, že Breivik očividně nebyl sám, že vycházel z nějakého základu, z komunity názorů, které se šíří napříč Evropou a o kterých slýcháme často i v Česku. Do jaké míry se máme do budoucna obávat, je otázkou. Zcela jistě ale ne bezpředmětnou.

V manifestu Breivik popisuje dnešní Evropu jako Evropu v občanské válce a přesně stanovuje její průběh a hranice. Takový postup je pro mě těžké definovat, vynaložil mnoho času a úsilí na vyložení dějin, současnosti a predikce budoucnosti podle vlastní vize. Komentovat, jak je irelevantní či tak neskutečně absurdně fantastická, je zbytečné, je to prostě tak a jinak to být nemůže. Každý má právo, pro mě za mě, pojmenovat si jakékoliv historické období, jak chce, a predikovat si budoucnost, jak chce. Podstata, kterou je vidět za „Breivikovou verzí“ je kromě fantastické absurdnosti už jen a pouze zrůdná či zvrácená. Zaujatost vyvedená do takového extrému je nepopsatelná. Alespoň jsem takové slovo dosud nenašla.

Reklama

První fáze evropské občanské války nazval fází dialogu. Trvala od roku 1955 do roku 1999, kdy jednotky NATO bombardovaly Srbsko. Fáze, ve které věří, že se nacházíme dnes, má trvat do roku 2030. Během této doby odhaduje počet Muslimů v evropských zemích mezi 2 až 30 procenty. Zmiňuje také, že do roku 2030 by si měly anti-islámské skupiny umět opatřit nukleární zbraně. Lze pouze jen doufat a předpokládat, že podobná stanoviska jsou pouze patologickými výplody několika málo jedinců, a že jim v jakékoliv míře nepodlehnou další lidé, což se bohužel nikdy nedá dobře a s jistotou tvrdit. Dalším jeho výmyslem a přesvědčením je gradování civilní války ve třetí fázi v letech 2070-2083, kdy předpokládá podíl Muslimů v evropských zemích mezi 30-50 procenty. Dnes bohužel všeobecně známý rok 2083 má být jakýmsi soudným dnem, kdy přijde „nový počátek“ Evropy.

„Ztratil jsem víru v demokratické postupy při zachraňování Evropy od islamizace.“ Píše Breivik. Zmiňuje se také o své funkci norského delegáta evropských templářských rytířů v Londýně roku 2002. Když v roce 2009 dokončil svou knihu, dospěl jeho projekt do další fáze. Fáze, která vyústila ještě před pár dny nepředstavitelnou tragédií. Zařídil si farmu, nakoupil množství hnojiv a podrobně popsal, jak vyráběl výbušniny. Nikdy neměl problém se zákonem, tím si zčásti vysvětluje, jak zcela mimo podezření a v naprostém utajení dokázal připravovat celou tragédii, skladovat, získávat a vyrábět zbraně. Odkazuje se také na další organizátory extremistických meetingů. Je tedy zcela namístě vyjádřit obavy do budoucna, protože lidí podobného smýšlení je tu stále nezanedbatelný počet.

Před pátečními útoky Breivik zveřejnil jakousi svou strategii. Říká, že je nutné integrovat se do skupiny nepřátel, získat si jejich důvěru a vždy skrývat svůj pravý záměr. Směle konstatuje, jak jednoduše to otevírá dveře k jinak nedosažitelným cílům jako je premiér nebo ministři. Strašným faktem tak může být, že měl zčásti pravdu. Svým způsobem se mu některé jeho vize a záměry upozornit na sebe podařily. Napsal, že není rád, že dělá to, co dělá. Zcela jasně psychologicky mimo ale pak působí tvrzení, že „je to třeba, že je to pro dobrou věc“. Všeobecně omílané tragické klišé, které si spojujeme spíše s islámskými radikály tak ironicky zní i z úst patologického odpůrce této kultury.  Navíc se sám považuje za jakéhosi hrdinu, vizionáře, člověka, který „bude za sto let oslavován,“ podle vlastních slov.

Česká média se také hojně zabývala zprávou, že v září 2010 navštívil Breivik Prahu. „Vlastně bych rád navázal vztahy s Hells Angels v Praze, Berlíně nebo Kodani. Ale během prvních dnů v Praze jsem kompletně ztratil svou motivaci.“ Zřejmě proto, že složité opatřování si zbraní už shledal zbytečným poté, co sedm let nikdo nezaznamenal ani náznak, že by mohl přechovávat pumu. Bez incidentu. „Nechci dělat to, co dělám, radši bych založil rodinu a soustředil se opět na kariéru.“ No, tak už ji asi nezaloží. „Ale nemohu tak učinit dokud se cítím jako osoba uvězněná na hořící lodi bez šance na útěk. Když vidíte hořící loď, nemůžete ji jen tak ignorovat, ne? Musíte bojovat s ohněm, i kdyby vás to mělo stát život.“ Představit si, co míní pod pojmem oheň, je smutné, tragické, patologické… Slova na popsání jenom podobných názorů, natož činů prostě nestačí. Nemohou…

Některé věcné informace jsem našla v článku Terroristen ville bruke atomvåpen, http://www.bt.no/nyheter/innenriks/Terroristen-ville-bruke-atomvpen-2542322.html